Wat is online marketing?

Online marketing, ook bekend als internetmarketing, is een integraal onderdeel geworden van de moderne zakelijke wereld. In dit digitale tijdperk, waarin bijna alles online gebeurt, is het begrijpen van de essentie van online marketing van cruciaal belang voor het succes van jouw bedrijf. In dit artikel zullen we de diepten van online marketing verkennen, om jou te helpen begrijpen hoe je het potentieel van jouw bedrijf online kunt maximaliseren. Hopelijk kan je na het lezen van dit artikel ook het antwoord op de vraag “wat is online marketing?” beantwoorden.

Soorten marketing

Er zijn verschillende soorten marketing binnen de online marketing wereld. Deze verschillende vormen van online marketing hebben we hieronder op een rijtje gezet en per marketingvorm zo goed mogelijk uitgelegd wat het inhoudt en wat je er mee kan.

Search Engine Marketing (SEM)

Veel mensen gebruiken verschillende zoekmachines om te vinden wat ze zoeken. De grootste en bekendste is natuurlijk Google, maar ook Microsoft Bing en andere kleine zoekmachines zoals DuckDuckGo en Ecosia worden steeds vaker gebruikt. Vindbaar worden in deze zoekmachines kan op verschillende manieren. Deze manieren samen vallen onder de verzamelnaam SEM.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Een van de pijlers van SEM is zoekmachineoptimalisatie, beter bekend als SEO. SEO omvat een reeks technieken die zijn ontworpen om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Door relevante zoekwoorden strategisch in de content te integreren en de technische aspecten van jouw website te verbeteren, kunnen de rankings van jouw site op belangrijke zoektermen voor jouw doelgroep in de zoekmachines verbeteren. Als dit allemaal goed staat kunnen deze rankings nog verbeterd worden met linkbuilding. Een hogere positie in de zoekresultaten betekent meer organisch verkeer naar jouw website, wat kan resulteren in meer klanten en hogere omzet.

Zoekmachine adverteren (SEA)

Naast SEO kunnen betaalde online advertenties zoals Google Ads een snelle en effectieve manier zijn om jouw online zichtbaarheid te vergroten. Met behulp van pay-per-click (PPC) advertenties kunnen jouw advertenties gericht worden op specifieke doelgroepen op basis van demografische gegevens, locatie en zoekgedrag. SEA stelt jou in staat om jouw advertenties te tonen aan mensen die al geïnteresseerd zijn in producten of diensten die je aanbiedt, wat de kans vergroot dat ze daadwerkelijk tot aankoop of aanvraag overgaan.

Display advertising

Wil je een doelgroep bereiken die jouw producten of jouw merk nog niet kent maar wel aansluit bij jouw ideale klant? Dan kan je deze targetten met display advertising. Hiermee kan je op verschillende plekken op het internet beeldadvertenties laten zien aan de door jou ingestelde doelgroep. Dit kan een goed onderdeel zijn van jouw online marketing strategie. Display advertising kan ook ingezet worden als retargeting, hiermee kan je mensen producten op diensten laten zien die ze op jouw website hebben bekeken, maar nog niet gekocht/aangevraagd hebben.

Content marketing

Een andere belangrijke component van online marketing is contentmarketing. Door waardevolle, relevante en boeiende inhoud te creëren, kun je niet alleen de interesse van jouw doelgroep vastleggen, maar ook autoriteit en geloofwaardigheid opbouwen. Blogs, video’s, infographics en sociale media-updates zijn slechts enkele voorbeelden van contentmarketing. Door regelmatig hoogwaardige inhoud te publiceren, kun je een loyale lezersbasis opbouwen, wat kan leiden tot een grotere betrokkenheid en loyaliteit van klanten.

E-mailmarketing

Met e-mailmarketing kan je de mensen die zich ingeschreven hebben voor jouw e-maildiensten benaderen. Je mag niet zomaar iedereen benaderen dus het inschrijven met de juiste voorwaarden is cruciaal. Als mensen zich ingeschreven hebben zijn ze vaak geïnteresseerd in jouw diensten en kan je ze bijvoorbeeld benaderen als ze hun winkelmandje vol achterlaten, of je kunt ze een periodieke nieuwsbrief toesturen met daarin nieuws over jouw producten en diensten.

Marketing automation

Marketing automation is iets dat vaak gekoppeld wordt aan e-mailmarketing. Met marketing automation kan je het hele proces van contactmomenten automatiseren en aanpassen naar aanleiding van het gedrag van de gebruikers. Met een slim stuk software kan je gebruikers volgen in de acties op jouw site en ze op basis hiervan punten toekennen. Bij bepaalde puntenaantallen kan je hier een actie aan koppelen. Hierdoor gaat elke gebruiker een geautomatiseerde flow in, wat vaak veel efficiënter is dan een standaard nieuwsbrief bijvoorbeeld.

Social media marketing

Social media platformen zoals Facebook, Instagram, X en LinkedIn bieden bedrijven de mogelijkheid om direct in contact te komen met hun doelgroep met social media marketing. Door een sterke aanwezigheid op sociale media op te bouwen en boeiende inhoud te delen, kun je waardevolle relaties met jouw volgers opbouwen. Sociale media marketing stelt je ook in staat om directe feedback van klanten te ontvangen en snel te reageren op vragen of opmerkingen, wat de klanttevredenheid kan verbeteren. Daarnaast hebben deze platformen veel informatie over hun gebruikers en de interesses van hun gebruikers, waardoor je goed de juiste mensen kan benaderen.

Affiliate marketing

Met affiliate marketing kan je reclame maken voor jouw producten of diensten op andere websites. Elke keer als er een conversie plaatsvind via een affiliate partner (publisher genoemd) betaal je hier een vooraf afgesproken fee over. Dit kan een vast bedrag of een percentage van de omzet zijn. Er zijn allerlei systemen om deze conversies automatisch te koppelen aan de juiste publisher.

Conversie optimalisatie (CRO)

Bovenstaande vormen van online marketing gingen vooral over meer verkeer naar je website of webshop krijgen. Met CRO en UX kan je de bezoekers die op je website komen beter laten converteren. Door het gedrag van je bezoekers te meten en de flow te optimaliseren kan je er voor zorgen dat meer bezoekers op jouw website overgaan tot aankoop. Door goed gebruik te maken van psychologische principes en de juiste informatie te verschaffen op de momenten dat de gebruikers het nodig hebben kan je de omzet van je website of webshop uit hetzelfde aantal bezoekers verhogen.

De voor- en nadelen van online marketing

Online marketing kent een aantal voor- en nadelen. Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rijtje. Hiermee kan je een nog beter keuze maken of online marketing bij jouw bedrijf past.

De nadelen van online marketing

 • De kosten kunnen vrij hoog zijn, maar zouden zichzelf altijd terug moeten verdienen;
 • De terugverdientijd kan bij sommige onderdelen vrij lang zijn;
 • Er is veel kennis nodig om online marketing goed en efficiënt uit te voeren;
 • Sommige zaken zijn ingewikkeld en kunnen daardoor lastig te begrijpen zijn, vraag je online marketing partij altijd om meer uitleg als je dat nodig hebt;
 • Er zijn helaas veel cowboys actief in de online marketing wereld. Laat je dus goed informeren voordat je met een online marketing bureau aan de slag gaat.

De voordelen van online marketing

 • Je kunt zeer efficiënt de juiste doelgroep benaderen met jouw product of dienst;
 • Er zijn steeds meer mensen online actief dus het bereik van online marketing wordt steeds groter;
 • Alles is goed meetbaar waardoor je precies weet wat de impact van je online marketing is;
 • Je kunt met jouw website of webshop meer omzet gaan genereren.

Waarom zou je een online marketing bureau inschakelen?

In theorie kan je alles op het gebied van online marketing zelf uitvoeren en leren. Bij een online marketing bureau is er echter een hoop kennis en ervaring aanwezig waardoor de werkzaamheden sneller gaan en er ook eerder resultaat geboekt wordt.

Wil je een online marketing bureau inschakelen? Wij denken graag vrijblijvend met je mee welke online marketing strategie bij jouw bedrijf past.

Hoe kunnen we jou helpen met online marketing?

Wat kost online marketing?

De kosten van online marketing zijn niet in één zin te vatten omdat het bijna altijd om maatwerk gaat. Er zijn hele goedkope bureaus, maar de meeste professionele marketingbureaus werken met een uurtarief van boven de € 100,-. Afhankelijk van jouw doelstelling en de gekozen online marketing strategie wordt dan een inschatting gemaakt van de hoeveelheid werk die dit maandelijks gaat kosten en dit wordt vermenigvuldigd met het uurtarief. Bij een zeer ambitieuze doelstelling horen vaak ook meer uren en zal er dus ook een hoger kostenplaatje aan hangen.

Welke doelen kan je met online marketing bereiken?

Met een goede online marketing strategie zijn veel doelen te behalen. Hieronder hebben we enkele doelen uitgelegd, maar er zijn hiernaast nog vele andere doelen te bedenken. Vaak zijn er ook meerdere doelen die van toepassing zijn op jouw business. Heb jij een online marketing doel dat hier niet bij staat? Neem dan gerust contact met ons op om dit artikel aan te vullen!

Meer leads

Veel websites zijn bedoeld om leads te genereren. Het verbeteren van het aantal leads via jouw website kan op verschillende manieren en met verschillende online marketing kanalen. Onze online marketing helden zijn gespecialiseerd in het verhogen van het aantal leads dat jouw website genereert en helpen je hier uiteraard graag bij.

Meer verkopen

Heb je een webshop of verkoop je op een andere manier spullen online? Dan kan een belangrijk doel zijn om meer verkopen te realiseren op jouw website. Aan de ene kant kan dit door de hoeveelheid relevante bezoekers naar jouw website te vergroten, aan de andere kant kan de checkout flow waarschijnlijk verbeterd worden en kan je het aantal verkopen per 100 bezoekers verhogen of de orderwaarde verhogen.

Orderwaarde verhogen

Zoals hierboven genoemd kan een hogere orderwaarde ook een prima doel zijn voor jouw webshop. Als je meer verkoopt per order, of meer omzet kan realiseren per klant dan is dit vaak goed voor je omzet. Daarnaast kost een grotere order in verhouding vaak minder werk dan meerdere kleine orders met dezelfde orderwaarde. Door de juiste kanalen in te zetten en met CRO en UX aan de slag te gaan kan je de gemiddelde orderwaarde vaak goed verhogen.

Langere klantrelatie

Klanten die vaker terugkomen of meerdere keren diensten afnemen zijn waardevol. Je hebt voor deze klanten namelijk minder marketinginspanningen (en dus minder marketingkosten) en je krijgt er op deze manier een veel hogere customer lifetime value voor terug. De klantrelatie verlengen kan op verschillende manieren is afhankelijk van jouw product en jouw doelgroep. Vaak is een goede aftersales en e-mailmarketing of marketing automation een goed begin.

Branding

Je merknaam bekender maken kan een prima doel zijn van jouw website. Het is vaak goed om hier aan te werken omdat bekendere merken makkelijker meer omzet genereren onder hun doelgroep. De kosten voor deze campagnes leveren vaak op de korte termijn vaak niet veel op. Daarnaast is het effect van branding campagnes vaak lastig meetbaar, maar dat maakt ze niet minder belangrijk!

Vindbaarheid

Een van de belangrijkste doelstellingen van online marketing is het vergroten van de zichtbaarheid van een bedrijf op het internet. Met miljoenen websites die elke dag worden gelanceerd, is het essentieel om op te vallen in deze digitale menigte. Door effectieve online marketingtechnieken toe te passen, kun je jouw merk prominent positioneren, waardoor potentiële klanten jouw producten of diensten gemakkelijker kunnen vinden. Een goede online zichtbaarheid vergroot niet alleen het bereik van jouw merk, maar het kan ook leiden tot hogere conversies en omzetgroei.

Veelgestelde vragen over online marketing

 • Is online marketing wat voor mijn bedrijf?

  In principe kan bijna elk bedrijf profiteren van een goede online marketing strategie. Het belangrijkste is dat je de juiste keuzes maakt en kiest voor een strategie en online marketing bureau dat bij jouw ambities past. Het belangrijkste is dat je eerst goed in kaart brengt wie je doelgroep is en waar deze zich bevindt. Vervolgens kan je op basis hiervan bepalen welke online marketing kanalen je doelgroep gebruikt en hoe deze kanalen in te zetten zijn om jouw doelgroep met de juiste boodschap te benaderen.

 • Waarom zou ik online marketing inzetten voor mijn website?

  Als je een website of webshop hebt dan heeft deze als het goed is een doel. Wil je meer omzet genereren of wil je meer leads uit je website halen? Dan kan je dat met online marketing bereiken. Het is wel altijd belangrijk dat online marketing iets toevoegt aan jouw business en dus een goede investering is. Als jouw website of webshop groeit qua relevante bezoekers dan groeit jouw bedrijf mee. Door in de juiste online marketing kanalen te investeren waar jouw doelgroep zich bevindt kun je deze groei op een efficiënte manier bewerkstelligen.

Plaats een reactie