Een doelgroepanalyse vormt de kern van elke succesvolle marketingstrategie. Het begrijpen van je doelgroep en hoe ze zich gedragen tijdens de customer journey is essentieel om effectieve boodschappen te creëren en betekenisvolle relaties op te bouwen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe je een doelgroepanalyse uitvoert en waarom het zo cruciaal is voor je bedrijf.
Wat is een doelgroepanalyse?
Een doelgroepanalyse is een onderzoek naar je huidige en potentiële klanten. Het helpt je hun gedrag, behoeften, demografische gegevens en voorkeuren te begrijpen. Je kunt met deze informatie beter inschatten wie je klanten zijn en wat ze belangrijk vinden. Hiermee kunnen we de juiste boodschap op het juiste kanaal op het juiste moment laten zien om zo de kans op een conversie te vergroten.
Waarom is een doelgroepanalyse belangrijk?
Een goede doelgroepanalyse helpt je:
- Begrijpen wie je klanten zijn.
- Effectiever adverteren.
- Producten of diensten afstemmen op specifieke behoeften.
- Betere klantenservice bieden.
- Concurrentievoordeel behalen.
Zo voeren wij een doelgroepanalyse uit
We verzamelen data over je huidige klanten
Het is belangrijk om te weten wie je huidige klanten zijn om te kijken hoe je potentiële doelgroep er uit zal zien. Analyseren wie je huidige klanten zijn doen we met de volgende middelen:
- Analyseren van de aankoopgeschiedenis.
- Eventueel het uitvoeren van een (online) enquête.
- Gebruik van website-analyse tools zoals Hotjar.
- Verzamelen van data van de klantenservice.
- Eigen onderzoek en ervaring.
We identificeren samen je ideale klantprofiel
Als we in kaart hebben wie je huidige klanten zijn is het belangrijk om te kijken wie je ideale klant is. Aan welke klant verdien je het meest? En welke eigenschappen heeft deze klant? Dit doen we door samen de volgende zaken in kaart te brengen:
- Demografische gegevens in kaart brengen.
- Onderzoek naar psychografische kenmerken.
- Analyseren van gedragspatronen.
- Uitgavenpatronen en bereidheid.
We analyseren de concurrentie
Het is ook belangrijk om in kaart te krijgen hoe jouw product of dienst in de markt past t.o.v. de concurrenten. Hiervoor analyseren we de concurrentie en kijken we naar de overeenkomsten en verschillen tussen jouw bedrijf en de concurrenten.
- Concurrenten identificeren.
- Doelgroep concurrenten analyseren.
- Zwakke en sterke punten in hun strategie analyseren.
Customer journey uitwerken
Als we bovenstaand hebben uitgewerkt dan hebben we als het goed is een aantal doelgroepen in kaart gebracht. Voor elke doelgroep kan een customer journey uitgewerkt worden. We kijken dan op welke kanalen deze klant actief is en hoe we de klant kunnen bereiken tijdens de juiste fase van de customer journey.
We creëren persona’s
De customer journey kunnen we koppelen aan persona’s. Dit helpt om jouw doelgroep een naam en gezicht te geven en inzicht te geven in hun persoonlijke situatie, behoeften en doelen. Op deze manier helpen persona’s iedereen in de organisatie begrijpen hoe de producten / diensten in het leven van deze persona’s passen. Door dit visueel te maken moeten deze persona’s binnen de organisatie gaan leven.
Met een goede doelgroepanalyse kan je de customer journey in kaart brengen en persona’s opstellen waar al jouw marketingactiviteiten op een efficiënte manier op gericht worden.
Hoe kunnen we jou helpen met een doelgroepanalyse?Hoe gebruik je de doelgroepanalyse voor marketing?
Er zijn verschillende manieren waarop je de doelgroepanalyse in kan zetten voor de marketing van jouw bedrijf.
- Aanpassen van marketingboodschappen: Spreek de taal van je doelgroep.
- Kanaalkeuze: Kies de juiste marketingkanalen waar je doelgroep actief is.
- Productontwikkeling: Ontwikkel producten die aan de behoeften van je doelgroep voldoen.
Veelgemaakte fouten bij doelgroepanalyses
- Generalisatie: Niet elke klant binnen dezelfde demografische groep is identiek.
- Onvolledige data: vertrouwen op beperkte informatie kan leiden tot misleidende conclusies.
- Statische analyse: Doelgroepen veranderen, en je analyse moet ook evolueren.
Een doelgroepanalyse is de basis van een succesvolle online marketing strategie. Door dieper inzicht in je klanten te verkrijgen, kun je marketingstrategieën ontwikkelen die echt resoneren. Neem de tijd om je doelgroep te begrijpen en pas je strategieën dienovereenkomstig aan.
Veelgestelde Vragen over doelgroepanalyses
Wat is het belangrijkste doel van een doelgroepanalyse?
Het belangrijkste doel is om inzicht te krijgen in je potentiële klanten, zodat je gerichte marketingstrategieën kunt ontwikkelen. Er kunnen meerdere doelgroepen zijn die zich in verschillende fases van de customer journey bevinden. Daarom is het belangrijk om een doelgroepanalyse zeer grondig uit te voeren en hier goed de tijd voor te nemen.
Hoe vaak moet je een doelgroepanalyse uitvoeren?
Dit is afhankelijk van de grootte en de complexiteit van je doelgroep. Voor de meeste doelgroepen raden wij aan om het doelgroeponderzoek eens per jaar te herzien. Bij sommige bedrijven met een kleine doelgroep is minder vaak nodig, en bij bedrijven met veel doelgroepen of doelgroepen die snel veranderen is het verstandig om vaker een doelgroepanalyse te doen.
Zijn persona's echt nodig voor een doelgroepanalyse?
Om aan de slag te gaan zijn persona’s niet persé nodig voor een doelgroepanalyse. Wij raden echter wel aan om altijd persona’s op te stellen. Persona’s geven namelijk een menselijk gezicht aan je doelgroep, waardoor het gemakkelijker wordt om je marketingstrategie te personaliseren en op de juiste personen te richten.
Wat zijn enkele populaire tools voor doelgroepanalyse?
Tools zoals Google Analytics, Facebook Audience Insights en HubSpot bieden uitgebreide analyses voor doelgroepen. De beste informatie komt vaak echter uit het bedrijf of de doelgroep zelf. Sommige inzichten haal je namelijk moeilijk uit data maar bijvoorbeeld wel uit informatie van een klantenservice medewerker.
Hoe kun je omgaan met veranderingen in doelgroepgedrag?
Houd je doelgroep regelmatig in de gaten en pas je strategieën aan op basis van nieuwe trends en gedragsveranderingen. Als er veel veranderingen plaatsvinden kan het verstandig zijn om een doelgroepanalyse opnieuw uit te voeren.