Hoe kies je het juiste e-commerce platform?

Als je een online winkel wil beginnen of met je huidige webshop over wil schakelen naar een nieuw platform, is het kiezen van het juiste e-commerce platform een van de belangrijkste beslissingen die je zult nemen. Het platform dat je kiest, heeft invloed op alle aspecten van je online winkel, van het ontwerp en de functionaliteit tot de gebruiksvriendelijkheid, de betalingsopties en ook op je online marketing. In dit artikel deel ik mijn ervaring met het kiezen van een e-commerce platform en geef ik tips hoe je dit aan moet pakken en waar je op moet letten.

Het kiezen van een e-commerce platform: waar moet je op letten?

Budget en schaalbaarheid

Het is belangrijk om rekening te houden met je budget bij het kiezen van een e-commerce platform. Een duurder CMS hoeft ook niet altijd beter te zijn, het is erg afhankelijk van jouw situatie. Zorg er daarnaast voor dat je platform schaalbaar is, zodat jouw webshop kan groeien naarmate jouw bedrijf groeit.

Kijk hierbij naar de maandelijkse kosten, transactiekosten en eventuele extra kosten voor premium functies en plug-ins. Budgetvriendelijke opties zijn Shopify, WooCommerce en Magento Community Edition. Houd ook altijd rekening met kosten voor een webbouwer als je het bouwen van de webshop uit wil besteden.

Functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid

Het is essentieel dat het e-commerce platform dat je kiest de functionaliteit biedt die je nodig hebt om je online winkel te beheren en te laten groeien. Kijk naar functies zoals productbeheer, orderverwerking, voorraadbeheer, SEO-optimalisatie en integraties met andere tools. Een gebruiksvriendelijke interface is ook belangrijk, zowel voor jou als voor je klanten.

Platforms zoals Shopify, mijnwebwinkel en Wix staan bekend om hun gebruiksvriendelijkheid, maar laten vaak te wensen over op het gebied van online marketing en aanpassing aan jouw wensen. WooCommerce en Magento zijn daarentegen wat lastiger om onder de knie te krijgen, maar hierin is alles wat je wil mogelijk te maken.

Design en aanpassingsmogelijkheden

Het ontwerp van je webshop speelt een grote rol bij het aantrekken van klanten en het creëren van een positieve gebruikerservaring. Kies een platform dat voldoende aanpassingsmogelijkheden biedt, zodat je jouw merkidentiteit kunt weerspiegelen. Magento, WooCommerce en PrestaShop staan bekend om hun aanpasbaarheid en ontwerpopties.

Veiligheid en betalingsopties

Veiligheid is een topprioriteit voor elke online winkel. Zorg ervoor dat het e-commerce platform voldoet aan de vereisten voor beveiliging en dat het SSL-gecertificeerd is voor veilige transacties. Ook is het belangrijk om te kijken naar de betalingsopties die worden aangeboden, zodat je klanten gemakkelijk en veilig kunnen betalen. Populaire betaalproviders om naar te kijken zijn PayPal, Stripe en Mollie.

SaaS of eigen hosting?

Een aantal opties die hierboven genoemd worden zijn Software as a Service (SaaS) oplossingen. Dit wil zeggen dat je geen controle hebt over de functionaliteiten en updates van het platform. Dit maakt je afhankelijk van de maker van deze software om bepaalde zaken doorgevoerd te krijgen. Persoonlijk ben ik geen fan van SaaS oplossingen als CMS omdat er voor de online marketing vaak toch haken en ogen aan zitten die helaas niet of moeilijk op te lossen zijn. Enkele voorbeelden van SaaS webshop platformen zijn:

  • Shopify
  • Wix
  • Mijnwebwinkel
  • Lightspeed

Bij eigen hosting komt aan de technische kant wat meer kijken omdat er een hosting opgezet moet worden en een domeinnaam geregistreerd moet worden. Vaak wordt dit uitgevoerd door een webbouwer of interne developer. Door gebruik te maken van een CMS dat op eigen hosting draait ben jij in het beheer van je eigen CMS en ben je niet afhankelijk van de aanpassingen van de maker van de software. Enkele voorbeelden van zelf gehoste webshop platformen zijn:

  • WooCommerce (WordPress)
  • Magento
  • OpenCart

Klantenservice en ondersteuning

Als beginnende ondernemer is het belangrijk om te kunnen rekenen op goede klantenservice en ondersteuning van je e-commerce platform. Kijk naar de beschikbare ondersteuningskanalen zoals live chat, e-mail en telefoon, en naar de responstijden. Als je werkt met een Saas oplossing dan ben je afhankelijk van de kundigheid van de klantenservice van deze oplossing. Bij een eigen gehoste oplossing is de webbouwer je aanspreekpunt en zijn er vaak meerdere partijen die je kunnen helpen.

Custom CMS of standaard CMS?

Er zijn eigenlijk twee “smaakjes” in de keuze naar een nieuw e-commerce platform. Standaard platformen waarvan ik er hierboven al een aantal heb genoemd en “custom” platformen. Het voordeel van een standaard platform is dat er vaak veel mensen zijn die er aan kunnen werken waardoor je niet vast zit aan één webbouwer. Het voordeel van een custom CMS is daarentegen vaak dat er heel veel maatwerkoplossingen mogelijk zijn.

Mijn voorkeur is om een zelf gehost standaard CMS te nemen met een goede webbouwer. Dit geeft je de flexibiliteit om altijd over te kunnen stappen en alsnog de mogelijkheid om alles custom te laten bouwen. Daarnaast blijven de grote opensource CMS-systemen ook up-to-date met de nieuwste veiligheidseisen en webstandaarden.

Tips voor de overgang naar een nieuw platform

Het kan lastig zijn om een nieuw e-commerce platform te kiezen en de impact hiervan in te schatten. Daarom heb ik hieronder een aantal tips op een rij gezet waarmee ik je hopelijk kan helpen de juiste keuze te maken.

Haak je online marketing partij vroeg aan

Dit klinkt misschien als een stukje reclame voor onszelf, maar dat is het zeker niet. Bij de overgang naar een nieuwe webshop komt veel kijken en als online marketingpartij is het dan prettig om vanaf het begin betrokken te zijn. Daarnaast heeft een online marketingbureau vaak veel verschillende klanten op veel verschillende platforms. Hierdoor kunnen zij precies aangeven wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende platforms.

Maak geen overhaaste beslissing

De keuze voor een CMS heeft veel impact op het hele vervolgtraject. Neem daarom echt de tijd om alles tegen elkaar weg te strepen en een weloverwogen beslissing te maken. Veel van onze klanten die bij ons kwamen met een bestaand CMS hebben aangegeven dat ze achteraf toch liever een andere keuze hadden gemaakt. En om naderhand nog over te stappen is een kostbare zaak, los van het feit dat je je eerste investering voor een deel verliest.

Praat met andere ondernemers

Alle e-commerce platformen hebben een goed sales team, en deze zullen allemaal aangeven dat hun platform het beste is. Andere ondernemers die gebruikers zijn van dit platform zullen eerder hun ongezouten mening geven en je echt kunnen helpen bij je keuze.

Ben je een nieuw e-commerce platform of CMS aan het overwegen? Neem gerust contact met ons op om je overwegingen vrijblijvend te bespreken. Twijfel je? Of wil je in contact komen met ondernemers op hetzelfde platform? We denken graag met je mee en brengen je waar mogelijk in contact!

Ik overweeg een nieuw e-commerce platform!

Plaats een reactie