Waarom is duplicate content slecht voor SEO? En hoe voorkom je het?

In de razendsnelle digitale wereld van vandaag de dag, waarin informatie binnen enkele seconden toegankelijk is, speelt zoekmachineoptimalisatie (SEO) een cruciale rol voor online zichtbaarheid. Een van de grootste uitdagingen waarmee website-eigenaren worden geconfronteerd, is het fenomeen van duplicate content en de negatieve impact ervan op SEO. In dit artikel vertellen we waarom duplicate content schadelijk is voor SEO en, nog belangrijker, hoe je het kunt voorkomen.

Duplicate content, ofwel identieke of sterk gelijkende inhoud die op meerdere webpagina’s wordt gevonden, kan ernstige gevolgen hebben voor de SEO-inspanningen van een website. Zoekmachines zoals Google proberen de meest relevante en waardevolle resultaten aan gebruikers te bieden. Wanneer dezelfde content op meerdere pagina’s voorkomt, worstelen zoekmachines om te bepalen welke versie de meest relevante is voor een specifieke zoekopdracht.

Wat is duplicate content?

Duplicate content kan zowel interne als externe oorsprong hebben. Interne duplicate content treedt op wanneer vergelijkbare inhoud op verschillende pagina’s van dezelfde website wordt weergegeven. Externe duplicate content verwijst naar identieke inhoud die op meerdere websites wordt aangetroffen. Beide vormen kunnen schadelijk zijn voor de SEO van een website.

De term duplicate content wordt in SEO ook vaak gebruikt voor content die op hetzelfde zoekwoord probeert te ranken binnen dezelfde website. Dit is technisch gezien niet correct aangezien duplicate content echt gaat om twee sterk gelijkende stukken content. Als twee pagina’s op hetzelfde zoekwoord proberen te ranken spreken we van interne concurrentie op hetzelfde zoekwoord.

Waarom is duplicate content schadelijk voor SEO?

Verwarring bij zoekmachines

Zoekmachines hebben moeite om te bepalen welke versie van de content als de meest relevante moet worden beschouwd. Hierdoor kan de zoekmachine aarzelen om een van de versies hoog in de zoekresultaten te tonen, waardoor de zichtbaarheid van de pagina’s wordt beperkt. Ook kan soms de verkeerde versie van de pagina gaan ranken terwijl een andere versie bijvoorbeeld meer backlinks heeft en dus in theorie hoger zou moeten ranken.

Versnippering van backlinks

Backlinks, die essentieel zijn voor SEO, kunnen worden verdeeld over verschillende versies van dezelfde content. Dit betekent dat de waarde van deze backlinks wordt verspreid, wat resulteert in lagere autoriteit voor zowel de oorspronkelijke als de gedupliceerde pagina’s.

Ranking competitie tussen eigen pagina’s

Als verschillende pagina’s van dezelfde website concurreren voor dezelfde zoektermen, kunnen ze elkaar feitelijk beconcurreren, waardoor de kans op hoge zoekmachineposities afneemt.

Hoe voorkom je duplicate content?

Om duplicate content effectief te voorkomen, zijn er verschillende strategieën die website-eigenaren kunnen implementeren:

Gebruik van canonical tags

Met canonical tags is het mogelijk om aan te geven welke versie in de zoekmachines opgenomen zou moeten worden. Het grote voordeel hiervan is dat het vrij makkelijk te implementeren is. Google kan er echter voor kiezen om canonicals te negeren, waardoor deze oplossing in sommige gevallen niet de beste optie is.

301 redirects implementeren

Door een 301 redirect in te stellen van de gedupliceerde pagina’s naar de oorspronkelijke pagina, worden gebruikers automatisch doorgestuurd naar de juiste versie van de content. Dit helpt zoekmachines ook om te begrijpen welke versie als de meest relevante moet worden beschouwd. Dit werkt natuurlijk alleen als de duplicate pagina geen toegevoegde waarde heeft voor de bezoeker. In veel gevallen is een 301 redirect niet de beste oplossing voor duplicate content omdat je hiermee een onnodig ingewikkeld web gaat creëren binnen je website. Daarnaast doet een 301 redirect ook afbruik aan eventueel opgebouwde linkwaarde.

Uitsluiting in het robots.txt bestand

Als bepaalde filter- of sorteeropties voor duplicate content zorgen kan het handig zijn om deze opties uit te sluiten in het robots.txt bestand. De bezoeker kan dan de pagina’s gewoon blijven bezoeken, maar bots zoals Googlebot worden van deze pagina geweerd. Hierdoor ziet Google deze pagina niet meer en is het duplicate content probleem opgelost.

Consistente URL-structuur

Zorg voor een consistente URL-structuur op de website. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van zowel www als niet-www versies van de site, omdat zoekmachines deze als afzonderlijke pagina’s kunnen beschouwen. Ook http:// en https:// en pagina’s met of zonder trailing slash (/) kunnen door Google als duplicate worden beschouwd.

Voorkom printer- en sorteerpagina’s

Pagina’s zoals printer- en sorteerpagina’s genereren vaak duplicate content. Door deze pagina’s uit te sluiten van indexering in het robots.txt-bestand, voorkom je dat zoekmachines ze crawlen en indexeren.

Het nut van interne links

Interne links, ofwel het plaatsen van links naar andere relevante pagina’s binnen dezelfde website, kan de gebruikerservaring verbeteren en helpt zoekmachines om de structuur van de website te begrijpen. Het is echter belangrijk om overmatige interne links te vermijden, omdat dit kan leiden tot een onduidelijke sitestructuur of een onleesbare tekst. Interne links kunnen er ook voor zorgen dat duplicate content een minder groot probleem is. Een interne link is namelijk een belangrijk signaal voor Google welke pagina belangrijk is.

Monitoring en regelmatige audits

Het uitvoeren van regelmatige contentaudits met behulp van gespecialiseerde tools helpt bij het identificeren van mogelijke duplicate content problemen. Door deze problemen tijdig aan te signaleren en aan te pakken, behoudt de website zijn SEO-integriteit.

De kracht van contenthergebruik

Contenthergebruik is een strategie waarbij bestaande content wordt hergebruikt en aangepast om nieuwe doelgroepen te bereiken. Door bestaande content opnieuw te delen en aan te passen, kan de website zijn zichtbaarheid vergroten zonder duplicate content problemen te veroorzaken. Het bijkomende voordeel hiervan is dat het vaak mogelijk is om de URL hetzelfde te houden waardoor je met een bestaande historie en backlinks werkt aan een nieuwe pagina.

Het vermijden van duplicate content is essentieel voor een succesvolle SEO-strategie. Door bewust te zijn van de valkuilen van duplicate content en proactief maatregelen te nemen, kun je de online zichtbaarheid van jouw website of webshop vergroten en een waardevolle gebruikerservaring bieden. Originaliteit, consistente monitoring en aandacht voor gebruikerservaring zijn belangrijk voor het voorkomen van duplicate content gerelateerde problemen.

Heeft jouw website of webshop last van duplicate content problemen? Wij helpen je graag met het oplossen van deze problemen zodat jouw SEO-resultaten weer optimaal zijn.

Hoe kunnen we jouw duplicate content problemen oplossen?

Veelgestelde vragen over duplicate content en de impact op SEO

 • Wat is het verschil tussen duplicate content en syndicatie?

  Duplicate content verwijst naar identieke of sterk gelijkende inhoud op meerdere pagina’s, terwijl syndicatie het delen van content met andere websites impliceert met toestemming en attributie.

 • Kan duplicate content tot een Google-penalty leiden?

  Hoewel duplicate content niet automatisch tot een straf leidt, kan het de zoekmachinepositie van de betrokken pagina’s schaden vanwege verminderde relevantie en versnippering van backlinks.

 • Hoe beïnvloedt duplicate content e-commerce websites?

  Voor e-commerce websites kan duplicate content voorkomen bij productbeschrijvingen en specificaties. Dit kan leiden tot lagere posities in zoekresultaten en verminderde zichtbaarheid, waardoor potentiële klanten verloren gaan. Ook zien we vaak duplicate content bij niet geoptimaliseerde filteropties en subcategorieën. Deze zijn op een makkelijke manier te voorkomen waarbij het zelfs ook mogelijk is om gelijk de filteropties en subcategorieën te optimaliseren voor nog meer relevante organische bezoekers.

 • Is het delen van content op sociale media als duplicate content beschouwd?

  Nee, het delen van content op sociale media wordt niet als duplicate content beschouwd. Sociale media zijn belangrijke kanalen om unieke content te verspreiden en de zichtbaarheid te vergroten.

 • Welke rol speelt duplicate content bij lokale SEO?

  Voor lokale bedrijven kan duplicate content een probleem zijn, vooral bij meerdere vestigingen met vergelijkbare inhoud op hun websites. Het kan de zichtbaarheid van deze bedrijven in lokale zoekresultaten beïnvloeden.

2 gedachten over “Waarom is duplicate content slecht voor SEO? En hoe voorkom je het?”

 1. Is het ook duplicate content als sommige blokken op meerdere plekken op de website terugkomen? Wij hebben een paar terugkerende blokken op onze website en er is wat discussie of dit kwaad kan of niet.

  Beantwoorden
  • Hoi Reinout,

   Dat ligt een beetje aan de inhoud van de blokken en de rest van de pagina. Als de rest van de pagina goed gevuld is met content die voor de gebruiker relevant is dan zorgen blokken met bijvoorbeeld USP’s of een call-to-action niet voor duplicate content. Als de content om de blokken heen heel summier is en de blokken gevuld zijn met heel veel content dan kan het wel een issue zijn. Mocht je hier eens over willen sparren, neem gerust contact met ons op. Dan kunnen we kijken of er in jullie situatie écht sprake is van duplicate content of niet.

   Beantwoorden

Plaats een reactie