Hoe stel je Google Analytics (GA4) goed in?

Google Analytics (GA4) is een krachtige tool die jou als webshop of website eigenaar inzicht geeft in het gedrag van bezoekers. Het correct instellen van Google Analytics is essentieel om nauwkeurige en waardevolle gegevens te verzamelen. In dit artikel gaan we stap voor stap door hoe je Google Analytics (GA4) correct kunt instellen.

Stap 1: account aanmaken en property toevoegen

 1. Ga naar de Google Analytics-website en log in met je Google-account.
 2. Klik op ‘Start for free’ om een nieuw account aan te maken.
 3. Voeg een nieuwe property toe voor je website door de URL en andere vereiste gegevens in te vullen.

Stap 2: installeer de trackingcode

 1. Kopieer de trackingcode die wordt gegenereerd nadat je je property hebt aangemaakt.
 2. Plak de trackingcode in de header van elke pagina van je website. Dit zorgt ervoor dat Google Analytics gegevens kan verzamelen van elke pagina. Je kunt dit ook met Google Tag Manager (GTM) doen.

Stap 3: stel doelen in

 1. Ga naar je property en klik op ‘Doelen’ onder het kopje ‘Configuraties’.
 2. Voeg doelen toe zoals het voltooien van een aankoop of het invullen van een contactformulier. Doelen meten belangrijke acties op je website.

Stap 4: stel gebeurtenissen in

 1. Klik op ‘Gebeurtenissen’ onder ‘Configuraties’.
 2. Definieer gebeurtenissen voor specifieke acties, zoals het bekijken van een video of het klikken op externe links. Gebeurtenissen bieden diepgaande inzichten in het gebruikersgedrag.

Stap 5: aangepaste rapporten maken

 1. Ga naar het rapportgedeelte van Google Analytics.
 2. Klik op ‘Aangepaste rapporten’ en voeg aangepaste rapporten toe die specifieke metingen bevatten die voor jouw website relevant zijn.

Stap 6: installeer E-commerce tracking (voor webshops)

 1. Als je een online winkel hebt, configureer dan e-commerce tracking om inzicht te krijgen in aankoopgedrag en omzetgegevens.
 2. Ga naar ‘E-commerce instellingen’ onder ‘Configuraties’ en schakel e-commerce tracking in.

Stap 7: Controleer en test je instellingen

 1. Gebruik de realtime-rapporten in Google Analytics om te controleren of de gegevens correct worden verzameld.
 2. Test doelen, gebeurtenissen en e-commerce tracking om ervoor te zorgen dat ze nauwkeurig worden geregistreerd.

Door deze stappen te volgen en Google Analytics (GA4) correct in te stellen, krijg je waardevolle inzichten in het gedrag van je websitebezoekers. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om je website te optimaliseren, de gebruikerservaring te verbeteren en je online prestaties te maximaliseren.

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een Google Analytics account of problemen met de kwaliteit van je data? Mis je inzichten of heb je behoefte aan iemand die meedenkt over het verbeteren van je online prestaties? Onze helden staan klaar om jou te helpen!

Hoe kunnen we jou helpen met GA4?

2 gedachten over “Hoe stel je Google Analytics (GA4) goed in?”

 1. Wij lopen tegen een probleem aan met GA4 dat we geen filters meer in kunnen stellen. Daarnaast twijfelen we aan de betrouwbaarheid van de data. Wat is jullie ervaring daarmee?

  Beantwoorden
  • Beste Koert,

   Dat klopt, het is helaas in GA4 niet mogelijk om bepaalde filters in te stellen zoals in UA zonder eigen dataweergaven aan te maken. Wij werken vaak met eigen dashboards in Lookerstudio om de data duidelijk inzichtelijk te maken en filters in te stellen. Maar dat kan dus ook met dataweergaven in GA4. Daarnaast werkt GA4 soms met sampled data waardoor het niet puur om metingen gaat. Of dat bij jullie ook aan de hand is, is moeilijk te zeggen. Maar neem gerust eens contact met ons op en dan kijken we even met je mee!

   Beantwoorden

Plaats een reactie